5 Tips om te minderen/stoppen met alcohol

In deze blog bespreek ik 5 tips met jou om succesvol minder of niet te drinken.

Heb jij vragen of hulp nodig, laat het me weten!

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bedenk voor jezelf op welke momenten jij met (een drang naar) alcohol te maken gaat krijgen. En hoe je dat wilt gaan aanpakken. Dus bij een sociale gelegenheid, wat ga je drinken? Wat ga je zeggen als mensen vragen waarom je niet drinkt? Als je drang krijgt naar alcohol, wat ga je dan doen? Wie kun je bellen? Wat helpt ter afleiding?

2. Schrijf jouw argumenten om te minderen/stoppen op.

Dan heb je meteen je woordje klaar bij mensen die jou overhalen, omdat “eentje wel kan”. Gebruik hierbij het voor- en nadelen model hieronder. Wat je vaak ziet, is dat mensen keuzes maken op basis van wat op korte termijn iets oplevert. We willen ons nu goed voelen. Het gevolg op lange termijn wordt daardoor vaak gemist. Andersom geldt hetzelfde. Iets wat op korte termijn lastig en moeilijk is, levert juist op lange termijn iets positiefs op.

3. Schakel hulp in.

Oftewel: stel je omgeving op de hoogte van jouw doel. Vertel zo veel mogelijk mensen waar jij mee bezig bent. Spreek eventueel met iemand af dat je hem/haar kunt bellen wanneer je het moeilijk hebt.

4. Zoek afleiding, het liefst in de vorm van ontspanning.

Dat kan actief zijn, zoals wandelen of fietsen, maar ook passief, zoals netflixen of mediteren. Maak eventueel een lijst met voor jou ontspannende activiteiten.

5. Maak een concreet plan.

Maak een plan met waarden, doelen en acties zoals hieronder uitgewerkt.

 

Acceptance and Commitment Therapy

Dit plan is gebaseerd op de principes van ACT. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Dit is gedragstherapie die mensen helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat ze kunnen blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). In dit geval gaat het erom dat je duidelijker richting gaat geven aan jouw waarden. 

Stel dat jouw doel is om minder of niet te drinken, bedenk dan wáárom je dat precies wilt. Misschien is gezondheid voor jou wel een belangrijke waarde. Op basis van die waarde, kun jij vervolgens jouw doel bepalen. Vaak geven mensen aan dat zij “minder willen drinken”. Helaas is dat te vaag. Hoe concreter en duidelijker jij je doel maakt, hoe groter de kans dat jij je doel bereikt. 

Waarde: Gezondheid

  • Doel: Minderen met Alcohol.
  • Concreet: 1 keer per week maximaal 4 glazen drinken.
  • Actie 1: Aan het begin van de week bekijken welke (sociale) activiteiten op jouw planning staan waarbij jij met (een drang naar) alcohol te maken krijgt.
  • Obstakel: Er staan twee feestjes op de planning.
  • Actie 2: Maak een keuze tussen een van de twee dagen. Choose your battles.
  • Obstakel: Ik kan niet kiezen.
  • Actie 3: Maak een lijst met argumenten om te minderen. Zet de voor- en nadelen op lange en korte termijn voor jezelf op de rij, zoals hieronder.

Voor- en nadelen op een rijtje

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips!

Ik wens je heel veel succes in het bereiken van jouw doel! Heb je na het lezen nog vragen, opmerkingen of heb je hulp nodig? Laat het me weten, ik help jou graag bij het minderen van alcoholgebruik of stoppen met drinken.