Wat is hypnose?

Voor veel mensen klinkt hypnose als iets onbekends of engs, waarbij wordt gedacht dat degene onder hypnose de controle verliest. Het beeld dat mensen krijgen door hypnose in shows (op tv) lijkt niet op een hypnotherapie sessie. Ik denk dat het fijn is om te weten dat je helemaal bij bent, alles kunt horen en zelf de controle hebt. Er kan in hypnose niets gebeuren waar je zelf niet achter staat.

 

Definitie van hypnose:

“Hypnose is een staat van menselijk bewustzijn die gepaard gaat met gefocuste aandacht, verminderd bewustzijn van je omgeving en een verhoogde vatbaarheid voor suggestie.” Hypnose is dus een staat waarin je onderbewustzijn onder bepaalde omstandigheden suggesties accepteert.

Het gevoel van hypnose

Directe hypnose

Bij MIJ maakt gebruik van directe hypnose, welke gebaseerd is op het mind model. Het mind model maakt onderscheid tussen het onbewuste, onderbewustzijn en bewustzijn (inclusief kritische factor). Het onbewuste regelt alle processen waar je niet bewust mee bezig hoeft te zijn, zoals ademhaling, spijsvertering en immuunsysteem. Het onderbewustzijn is dat deel van jou waarin je gewoontes en gedragingen zijn opgeslagen, en waar je emoties vandaan komen. Je zou het kunnen vergelijken met een harde schijf van de computer, waarop “programma’s” geïnstalleerd zijn. 

 Wat gebeurt er tijdens een hypnotherapie sessie?

Het bewustzijn is verantwoordelijk voor logisch denken, analyseren, plannen, wilskracht en je gedachten. Bij het bewustzijn hoort ook de kritische factor, die bepaalt welke informatie wel en niet wordt doorgelaten van het bewustzijn naar het onderbewustzijn. Je kunt dit zien als een soort firewall/bewakers. Tijdens een hypnotherapie sessie wordt de kritische factor gepasseerd, waardoor veranderingen kunnen worden aangebracht in het onderbewustzijn, met gedragsverandering, een prettiger gevoel of meer positieve gedachten als gevolg. Oude en disfunctionele patronen kunnen hierdoor worden doorbroken en worden vervangen door meer positieve en functionele patronen.

 Hoe voelt hypnose?

Het gevoel van hypnose is misschien te beschrijven als een gevoel van fysieke ontspanning, alsof je midden in de nacht slaapt, maar je geest is helder en alert. Dit is te vergelijken met de staat waarin je bent als je een spannend boek leest. Je ziet alles duidelijk voor je, maar tegelijkertijd ben je nog steeds bereikbaar voor de gewone prikkels om je heen. Door het naar binnen richten van je aandacht, kun je makkelijker bij gevoelens en beelden komen waar je normaal gesproken niet zo makkelijk bij komt. Ook kun je momenten opzoeken waar je weer in contact wordt gebracht met je kracht, of een positief gevoel.

Afspraak maken

Afspraken maken kan vanaf heden via het afsprakensysteem. Wilt u een afspraak maken op een dag die niet beschikbaar is? Neem dan contact op via het contactformulier.

Bel MIJ

06 – 41 72 56 83

Adres

Monnikstraat 10, 7571 CW Oldenzaal

KvK-nummer:  76256723

Openingstijden

Ik plan mijn afspraken op dinsdag tussen 9:00 en 18:00 uur. Via e-mail en telefoon ben ik de hele week bereikbaar. Een afspraak op een andere dag of tijd kan in overleg.