5 Tips voor meer zelfvertrouwen

In deze blog bespreek ik 5 tips met jou om meer zelfvertrouwen te creëren.

Heb jij vragen of hulp nodig, laat het me weten!

 

1. Neem je (onzekere) gedachten minder serieus:

Om je uit te leggen wat ik hiermee bedoel, heb ik een paar stukken tekst gehaald uit het boek “The Greatest Secret” van Rhonda Byrne (echt een aanrader trouwens!):

“De stem in je hoofd, dat ben jij niet, hoewel je waarschijnlijk je hele leven hebt geloofd dat jij het wel was. De stem in je hoofd klinkt zoals jij klinkt, weet een heleboel over je en komt je erg bekend voor, maar je bént het niet. Als je gelooft dat de stem in je hoofd is wie je bent, geloof je automatisch alles wat die stem zegt; je gelooft alle gedachten die door je hoofd schieten. De meeste mensen geloven hun eigen gedachten alsof het feiten zijn, wat meteen verklaart waarom het leven voor zoveel mensen zo stressvol en ingewikkeld is. Niemand heeft ons verteld dat onze gedachten gewoon mentale ruis zijn en niet de realiteit. Maar als we ervoor kiezen om in onze gedachten te geloven, worden ze vanzelf toch onze realiteit! Als je liever wilt lijden, kun je die stressvolle gedachten blijven geloven. Als je liever gelukkig wilt zijn, trek je ze in twijfel.”

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat gedachten eigenlijk maar gewoon gedachten zijn. Geen feiten. Je hébt gedachten, maar je bént ze niet. Probeer je gedachten dus wat minder serieus te nemen. Beschouw ze maar eens als pop-ups op je computerscherm of de spam in je mail-box. Wanneer er een niet helpende gedachten voorbij komt, klik je hem weg of gooi je hem in de prullenbak. En merk ook maar eens wat het met je doet als je het verschil maakt tussen “Ik ben niet de moeite waard” of “Ik heb de gedachte dat ik niet de moeite waard ben”. Geef die onzeker stem in je hoofd maar eens een gekke naam, of de naam van iemand die je totaaaal niet serieus kunt nemen.

 

2. Houd een witboek bij:

Om jezelf te trainen positiever (over jezelf) te denken, kun je een witboek gaan bijhouden. Dit is een soort positief dagboek. Je begint simpel met het noteren van allerlei kleine gebeurtenissen en ervaringen waar je een prettig gevoel bij kreeg. Schrijf iedere dag voordat je gaat slapen 3 dingen op. Om een positief zelfbeeld op te bouwen moet je namelijk een andere bril opzetten. De focus verleggen van negatief naar positief.

 

3. Maak een lijst van positieve eigenschappen:

Als je onzeker bent of een negatief zelfbeeld hebt, herken je dit vast. Je hebt de neiging om situaties op een voor jou ongunstige manier te beoordelen. Ook situaties die helemaal niets met jou te maken hebben. Een collega is chagrijnig (omdat hij slecht geslapen heeft, een lekke band had op de weg naar het werk etc., maar dat weet jij niet). Jij denkt direct dat het aan jou ligt en dat jij iets verkeerd hebt gedaan. Met allerlei negatieve oordelen over jezelf daarop volgend. Om positiever over jezelf te gaan denken, moet je hetzelfde doen, maar dan andersom. Ga bewust op zoek naar jouw positieve eigenschappen, gebaseerd op dingen uit je dagelijkse leven. Maak, eventueel samen met iemand anders, een lijst met persoonlijke positieve eigenschappen. Dit ‘document’ beschrijft wie jij bent, wat je sterke kanten zijn, wat jou aantrekkelijk of bijzonder maakt, wat kenmerkend is voor jou.

 

4. Leer anders omgaan met “kritiek”:

Merk jij ook dat je je kritiek vaak persoonlijk aantrekt? En daar langer last van hebt dan eigenlijk goed zou zijn? Dan heb je vast iets aan deze tip. Je kunt namelijk leren om kritiek niet groter te maken dan het eigenlijk is. En het juist gebruiken om er beter van te worden. Probeer jezelf niet mee te laten slepen door je emotionele reactie, maar neem even afstand. En stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Is het eigenlijk wel kritiek?
  • Ben ik het ermee eens?
  • Wil ik dat veranderen
  • Wanneer en hoe wil ik dit veranderen?

Op deze manier zul je steeds minder uit evenwicht gebracht worden door “kritiek” van een ander.

 

5. Gebruik affirmaties voor meer zelfvertrouwen:

Affirmaties zijn positieve gedachten. Door deze gedachten te herhalen, worden deze gedachten onderdeel van je onderbewustzijn en je overtuigingen. Zeg bijvoorbeeld iedere dag na het opstaan en voor het slapen een van de volgende zinnen tegen jezelf:

  • Ik ben goed zoals ik ben.
  • Ik ben trots op wie ik ben.
  • Wat er ook gebeurt, ik kan het aan.
  • Ik geloof in mij (meteen nog een aanrader: Het liedje dat Tabitha zingt in Beste Zangers 2020).

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips!

Ik wens je heel veel succes in het bereiken van jouw doel! Heb je na het lezen nog vragen, opmerkingen of heb je hulp nodig? Laat het me weten, ik help jou graag om te zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt.