Wat is hypnose?
Voor veel mensen klinkt hypnose als iets onbekends of engs, waarbij wordt gedacht dat degene onder hypnose de controle verliest. Het beeld dat mensen krijgen door hypnose in shows (op tv) lijkt niet op een hypnotherapie sessie. Ik denk dat het fijn is om te weten dat je helemaal bij bent, alles kunt horen en zelf de controle hebt. Er kan in hypnose niets gebeuren waar je zelf niet achter staat.
Definitie van hypnose:
“Hypnose is een staat van menselijk bewustzijn die gepaard gaat met gefocuste aandacht, verminderd bewustzijn van je omgeving en een verhoogde vatbaarheid voor suggestie.” Hypnose is dus een staat waarin je onderbewustzijn onder bepaalde omstandigheden suggesties accepteert.
Hoe werkt hypnose?
Directe hypnose
Bij MIJ maakt gebruik van directe hypnose, welke gebaseerd is op het mind model. Het mind model maakt onderscheid tussen het onbewuste, onderbewustzijn en bewustzijn (inclusief kritische factor). Het onbewuste regelt alle processen waar je niet bewust mee bezig hoeft te zijn, zoals ademhaling, spijsvertering en immuunsysteem. Het onderbewustzijn is dat deel van jou waarin je gewoontes en gedragingen zijn opgeslagen, en waar je emoties vandaan komen. Je zou het kunnen vergelijken met een harde schijf van de computer, waarop “programma’s” geïnstalleerd zijn.
Je wéét bijvoorbeeld met je bewustzijn al lang dat roken ongezond is, veel geldkost en niet meer past bij deze tijd. Maar waarom is het dan zomoeilijk om te stoppen (en vol te houden?). En je weet ook dat je angst echt niet realistisch is, maar tóch voel je het. En je weet ook dat je goed genoeg bent, grenzen mag stellen, het recht hebt om nee te zeggen. Maar toch lukt het niet. Hoe kan dat?
Geef je onderbewustzijn maar de schuld! Je kunt het onderbewustzijn zien als een soort harde schijf van de computer met daarop allerleiprogramma’s opgeslagen. Die programma’s vormen zich vanaf het moment dat je wordt geboren. Je wordt natuurlijk niet als roker geboren. Je wordt ook niet met een angststoornis geboren. Of met een gebrek aan zelfvertrouwen. Op een bepaald moment ben je begonnen met roken, of heb je dingen meegemaakt die voor bepaalde gedachten en emoties hebben gezorgd. Daardoor is er een programma ontstaan op die harde schijf die zorgt voor bepaalde gevoelens, gedrag, patronen, gewoontes, overtuigingen etc.
Wanneer je bewustzijn (daar hoort ook je wilskracht bij) met het onderbewust zijn de strijd aan gaat, wint 9 van de 10 keer het onderbewustzijn het. We zijn namelijk gebaat bij gewoontes, patronen en structuur. Dat maakt het ook zolastig om ongezonde patronen te doorbreken.
Maarrrr.. niet getreurd: dat is dus precies waar hypnose bij kan helpen. Door in een staat van ontspanning (die je hypnose noemt) met beelden, metaforen en visualisaties aan een bepaald doel te werken kun je het onderbewustzijn beïnvloeden en daarmee gedrag en emoties aanpakken.
Wat handig is om te weten, is dat jij de volledige controle hebt. Je krijgt alles mee, bent gewoon bij, je kunt praten, bewegen etc. etc.
We gaan geen Rasti Rostelli televisieshow doen waarbij jij als een kip rondloopt en allerlei gênante dingen doet. Nope, wij gaan een soort ontspanningsoefening doen, waarin we in een diepe staat van rust hard gaan werken om jouw doel te halen.
Wat gebeurt er tijdens een hypnotherapie sessie?
Het bewustzijn is verantwoordelijk voor logisch denken, analyseren, plannen, wilskracht en je gedachten. Bij het bewustzijn hoort ook de kritische factor, die bepaalt welke informatie wel en niet wordt doorgelaten van het bewustzijn naar het onderbewustzijn. Je kunt dit zien als een soort firewall/bewakers. Tijdens een hypnotherapie sessie wordt de kritische factor gepasseerd, waardoor veranderingen kunnen worden aangebracht in het onderbewustzijn, met gedragsverandering, een prettiger gevoel of meer positieve gedachten als gevolg. Oude en disfunctionele patronen kunnen hierdoor worden doorbroken en worden vervangen door meer positieve en functionele patronen.
Hoe voelt hypnose?
Het gevoel van hypnose is misschien te beschrijven als een gevoel van fysieke ontspanning, alsof je midden in de nacht slaapt, maar je geest is helder en alert. Dit is te vergelijken met de staat waarin je bent als je een spannend boek leest. Je ziet alles duidelijk voor je, maar tegelijkertijd ben je nog steeds bereikbaar voor de gewone prikkels om je heen. Door het naar binnen richten van je aandacht, kun je makkelijker bij gevoelens en beelden komen waar je normaal gesproken niet zo makkelijk bij komt. Ook kun je momenten opzoeken waar je weer in contact wordt gebracht met je kracht, of een positief gevoel.